love

love
Orbit de vocea dorinţei Nu eşti conştient că PreaiubitulTrăieşte în adâncul inimii tale Opreşte gălăgia Şi vei auzi vocea Lui În tăcere- RUMI.

duminică, 1 iulie 2012

Efectul umbrei


Efectul umbrei

Umbra noastră este alcătuită din gânduri, emoţii şi impulsuri pe care le considerăm prea dureroase, prea stânjenitoare sau prea dizgraţioase pentru a le accepta. De aceea, în loc să le privim în faţă, noi preferăm să le reprimăm, ascunzându-le în hăţişurile psihicului nostru, astfel încât să nu mai simţim povara ruşinii pe care ne-o transmit. Poetul şi autorul Robert Bly descrie umbra ca pe un sac invizibil pe care fiecare dintre noi îl purtăm în spate. Pe măsură ce creştem, noi introducem în el toate aspectele fiinţei noastre care nu par acceptabile pentru familia şi pentru prietenii noştri. Bly crede că noi ne petrecem primele decenii de viaţă umplând acest sac, şi tot restul vieţii încercând să găsim ce am ascuns în el.
Umbra noastră, cu regulile ei retorice şi ipocrite pe care nu le vom putea respecta niciodată, ne face să îi înălţăm în slavă pe unii şi să îi demonizăm pe alţii. Totul a început cu profesorul care ne-a spus că suntem proşti, cu bătăuşul şcolii care ne-a chinuit sau cu prima noastră iubire care ne-a abandonat. Cu toţii avem amintiri reprimate şi ascunse în psihicul nostru, momente în care ne-am simţit ruşinaţi. De-a lungul timpului, aceste emoţii se scufundă în umbră. Tot aici se află temerile noastre neexprimate, ruşinea care ne umple de oroare şi vinovăţia insuportabilă. Este vorba de emoţii din trecutul nostru pe care am preferat să le evităm, pentru a nu le privi în faţă. Nucleul umbrei poate fi un moment definitoriu sau o acumulare de-a lungul foarte multor ani de negare. Pe măsură ce umbra începe să fie din ce în ce mai bine definită, noi pierdem accesul la una din părţile fundamentale ale naturii noastre reale. Măreţia, compasiunea şi autenticitatea noastră sunt îngropate în adâncuri, sub acele părţi ale fiinţei noastre de care ne-am deconectat. în timp, umbra capătă un control din ce în ce mai mare asupra noastră. Ea ne poate amăgi, convingându-ne că suntem nevrednici, incapabili, de neiubit sau stupizi şi că nu merităm să fim superstarul propriei noastre vieţi.
Obstacolul care ne desparte de şinele nostru real este latura noastră întunecată, aspectele reprimate ale personalităţii noastre, pe care refuzăm să le recunoaştem. Curios este faptul că exact aspectele pe care le-am ascuns ruşinaţi şi pe care le negăm în continuare deţin cheia sinelui de care ne simţim mândri, care ne inspiră şi ne stimulează prin viziunea sa măreaţă. In locul acestui sine plenar rămâne un eu ciuntit, creat din limitările noastre şi din rănile nevindecate ale trecutului. De aceea, noi avem datoria de a ne explora umbra, reclamându-ne astfel şinele complet, care reprezintă adevărata noastră natură. Altfel spus, noi trebuie să privim în interiorul nostru şi să examinăm eşecurile din viaţa noastră. Undeva în acest întuneric se ascunde tiparul sinelui nostru real.

  DARURILE UMBREI

Umbra noastră include o serie de eroi absolut esenţiali pentru scenariul pe care ne-am propus să îl trăim. De aceea, sarcina noastră este să învăţăm tot ce putem învăţa de la umbră, să o integrăm şi să îi permitem să ne lărgească perspectiva şi modul de a gândi, astfel încât personalitatea pe care am adoptat-o să devină mai completă. Provocarea cu care ne confruntăm constă în a descoperi valoarea umbrei noastre şi în a o aduce în lumina iertării şi a compasiunii, astfel încât să nu ne mai controleze viaţa. Scopul nostru este să scoatem astfel din umbră eroii pe care i-am exilat aici şi să ne folosim de puterea lor ca de un combustibil sacru pentru a ne împlini menirea pe care ne-am propus-o pentru această viaţă.
Dacă eroul negativ din interiorul nostru este furios, noi trebuie să iertăm această parte a fiinţei noastre şi să ne întrebăm dacă starea de furie nu este exact lucrul de care avem nevoie pentru a lupta împotriva unei injustiţii sau a unei opresiuni, ori pentru a ieşi dintr-o situaţie abuzivă şi a ne regăsi bucuria de a trăi. Dacă umbra noastră este plină de teamă, mascând şinele nostru real prin crearea unui sine fals şi neautentic, noi trebuie să ne iertăm şi să ne întrebăm cum am putea folosi într-un mod eficient aceste calităţi. Poate că ele ne vor putea ajuta să facem faţă mai bine unui partener care ne controlează viaţa sau unui fost soţ care ne hăituieşte, ameninţând să distrugă relaţia pe care o avem cu copiii. Chiar dacă eroul negativ al vieţii noastre este insaţiabil şi doreşte în permanenţă să se alimenteze cu ceva pentru a-şi umple golul interior, nu este absolut necesar să reprimăm acest impuls printr-o dependenţă sau învinovăţindu-ne încontinuu.

Efectul Umbrei

revelarea puterii ascunse a sinelui tău real
de Deepak Chopra, Debbie Ford, Marianne Williamson

http://www.eusunt.ro/carte-Efectul-Umbrei~2108/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu