love

love
Orbit de vocea dorinţei Nu eşti conştient că PreaiubitulTrăieşte în adâncul inimii tale Opreşte gălăgia Şi vei auzi vocea Lui În tăcere- RUMI.

marți, 29 noiembrie 2011

Femeia ca activator

   Modelul tradiţional al relaţiilor bărbat-femeie în societatea noastră portretizează bărbatul ca fiind activ, dinamic şi femeia, ca fiind pasivă, receptivă. Această perspectivă unidimensională conţine un adevăr în planul fizic, pentru că trupul bărbatului are mai mare masă musculară şi este, astfel, mai orientat către o manifestare a forţei. Dar, în conformitate cu multe tradiţii sacre, polaritatea se schimbă atunci când trecem din planul exterior în cel interior.
   In timp ce masculinul este mai activ în planul exterior, fizic, tradiţia sacră recunoaşte femininul ca fiind mai dinamic în planul interior, în planul subtil al energiei vitale şi al sentimentului. Figurile mitice precum regele zeilor - Zeus din religia greacă, sau Indra, din cea hindusă - reprezintă dominaţia masculină în planul exterior, în timp ce în planul interior o găsim pe regina înţelepciunii -Sophia, Isis, Inanna/Ishtar, Shekinah.
   In timp ce puterea muşchilor generează forţă şi mişcare în planul exterior, o forţă vitală mai profundă guvernează planul interior şi fluxurile sale de energie. Tradiţiile esoterice occidentale privesc această forţă vitală care animează trupul - anima - ca fiind feminină. La fel, hinduşii cunosc această activatoare dinamică drept Shakti, consoarta marelui Shiva, a cărui natură este mai lunară şi mai calmă în relaţie cu ea.
   O femeie care este în relaţie cu energia ei shakti radiază căldură care este emanată de focul transformator al forţei ei vitale. Şi adesea, ea are acces la un tip special de înţelepciune care-l poate purta pe bărbat în planul interior, de vreme ce ea este adesea mai conectată decât el la curenţii subtili de energie ce curg în interior, una dintre marile ei funcţii în viaţa lui este aceea de a-l incita - de a-l face să simtă. Dacă un bărbat este adesea un profesor pentru femeie, un protector, un ghid în sferele vizionară, intelectuală, lumească, o femeie conduce adesea şi inspiră un bărbat învăţându-l să se simtă bine în trupul său, să-şi crească, să asculte conştiinţa inimii sale şi să danseze cu energiile vieţii.

Dragoste si trezire
psihologia sacra a cuplului
de John Welwood

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu